HDD választás.

Mi a különbség a Western Digital (WD) RED, purple, black, green, és blue szériás wincseszterei között?

Sajnos a megfelelő merevlemezes meghajtó kiválasztása nem olyan egyszerű, hogy egy “egyterásat kérek”. Persze így is lehet, csak nem biztos, hogy a leginkább megfelelő terméket visszük haza. A WD HDD-k kavalkádjában alapvetően 5 típust különböztetünk meg.  Vizsgáljuk meg picit részletesebben, miről szólnak a Wester Digital HDD-k különböző szériái!

A “green” széria az energiatakarékosság jegyében született meg. Működése halkabb, energiatakarékos, szükség esetén egyszerűen lekapcsol, csendesebb, és hűvösebb. Ez a WD zöld, környezetbarát szériája. Ez azt jelentni, hogy jó lehet pld. mentések tárolására,ill. olyan környezetben, ahol nem kell folyamatosan menjen, nem kell gyakran bekapcsolnia. pld. másodlagos otthoni merevlemeznek, amin nem fut operációs rendszer. Ha mégis gyakran kapcsoltatjuk be, akkor értelme vesztetté válik a zöld funkciója, mert nem fogunk energiát spórolni vele. A DX széria 32, az RX 64MB cache-sel rendelkezik.

A “blue” széria az általános desktop, otthoni merevlemez. Átlagos fogyasztás, és sebesség jelllemzi. Ha nincs semmi különös elvárás a merevlemezzel kapcsolatosan, akkor ez a standard választás. Külső HDD házakba is ezt a variációt ajánljuk! A “JB” modellek 8m a KX széria 16, az LX 32, az EX modellek 64 MB cache-sel rendelkeznek.

A “black” széria a sebességről, teljesítményről szól. Masszív eszköz. Ha nincs pénz akkora SSD-re, akkor ez lesz a megfelelő választás. Sebesség megszállottaknak, és játékosoknak ezt ajánljuk. Kiterjesztett garanciával szállítják. Minden modellje 64MB cache-sel szerelt. 7200-as fordulatszámon működnek.

A “red” széria olyasmi, mint a zöld és a fekete hibridje. A fogyasztásuk nagyon jó, de a zöldtől eltérően, ami energiatakarékosságra találtak ki a megszakított használatok miatt, a red pontosan az ellenkezőjéről szól: A folyamatos elérhetőség, megszakítatlan használatról. Sebessége kiváló, mégis halk: ideális NAS rendszerekbe és RAID környezetbe. Az EFRX széria 64MB cach-el készül, a BFCX ésa JFCX 16 MB-al. Megnövelt a kompatibilitása, mivel elsősorban otthoni és irodai NAS hálózati rendszerekhez optimalizálták.

A “purple” széria a gyakorlatban felügyeleti tároló a 24/7 folyamatos használatra, nagy felbontású megfigyelő és biztonsági rendszerekhez tervezve, amelyekben akár nyolc merevlemez és akár 32 kamera teljesít szolgálatot. Az AllFrame ™ technológia segítségével csökken a hibalehetőség, ami a helytelen leállások következtében az asztali rendszerekben felléphet. 1-4 TB tárolókapacitással készül. A merevlemez által alkalmazott különböző technológiák, többek között az IntelliPower és az IntelliSeek nagyon jól szabályozzák az energiafogyasztását, ugyanis az energiaigény függvényében számolják a fogyasztást. Cache méret: 64 MB