Miért NE használd a laptopod játékra?

Nagyon sokszor kerestek meg azzal a kérdéssel, hogy ez vagy az a laptop jó lesz-e játékra? A kérdés nem intézhető el egy egyszerű igennel vagy nemmel, mert roppant sokféle laptop létezik. Különböző célra más-más laptopokat gyártanak, és bizony nagyon kevés aduász van, ami mindenre jó – és azoknak bizony borsosan meg is kérik az árát.

Elég lesz a géped League of Legends-re, DoTA2-re, CS:GO-ra? Esetleg egy picit újabb játékokra? Minden maxon, Full HD-ban? 60 FPS? Hogyan tudod bővíteni a videókártyát?!

ANNYI FAJTA LAPTOP, AHÁNY CSILLAG AZ ÉGEN

A boltok polcain találsz kis laptopot (10”-11.6”), közepes laptopot (12.5”-14”), normál méretűt (15.6”) és nagy kijelzőset is (17.3”). Emellett nem csak hagyományos laptopok közül választhatsz, hanem ott vannak a kettő-az-egyben táblagép-laptopok, a forgatható, visszahajtható kijelzős gépek, az érintőképernyősök. És akkor még nem beszéltünk a teljesítménybeli különbségekről, amelyek végeredményben meghatározzák, hogy élvezni fogsz-e bármilyen játékot a laptopodon, ugyanis az ultra alacsony fogyasztású (5-15W) processzoroktól kezdve akár valódi 4 magos Intel Core i7 processzorral és asztali gépekkel közel megegyező nVidia GTX970-el szerelt laptopokat is lehet vásárolni.

Az általános, 80.000 – 140.000 Ft közötti kategóriába persze nem ezek a gépek tartoznak, hanem az átlagos 15.6”-os gépek, 2 magos proceszorral, 2-4 GB DDR3 memóriával, amelyeket félrevezetően hangzatos AMD vagy nVidia kártyákkal reklámoznak, ám ezek a valóságban 5-10%-al gyorsabbak csupán az Intel HD Graphics chiptől, ezáltal legfeljebb FullHD filmek nézésére van kárhoztatva a laptop videóteljesítménye.

SZABAD JÁTSZANI LAPTOPON?

A laptopokat alapvetően munkára találták ki, kisebbek, könnyebbek, mint egy asztali számítógép és természetesen hordozhatóak, ám mindez a teljesítmény rovására megy. A laptopokban lévő Core i5 processzorok például csak 2 magosak, míg asztali társaik 4 magosak. A laptopokban található alapszintű videóchipek kizárólag a Windows megjelenítésére és HD filmek lejátszására alkalmasak. Nem játékra tervezték őket, így nem is nyújtanak ehhez élvezetes teljesítményt.

Kivételt képeznek ez alól a 250.000 Ft-tól induló komolyabb workstation és gamer laptopok, amelyeket a 3D tervező programok és játékok futtatása miatt az asztali gépekben elérhető videókártyákhoz hasonló teljesítménnyel megáldott videóchipekkel látnak el.

Hogy szabad-e játszani laptopon? Természetesen szabad, arra használod a géped, amire Te szeretnéd, ám nem árt tisztában lenned a veszélyekkel.

Tönkremehet a laptopom?

A válasz egyértelműen igen. Játék közben a laptop az elérhető legnagyobb teljesítményén dolgozik. Mit jelent ez? Gyorsabban merülő akkumulátort, átforrósodó gépházat, folyamatosan forró videochipet, maximum fordulatszámon pörgő ventilátort, ezáltal pedig jelentősen több, a gépbe kerülő port.

Emiatt elsődleges, hogy ha játékra használod a géped, akkor évente 1 alkalommal legalább legyen kitisztítva, ugyanis egy játékra használt laptop körülbelül 5x több port szív magába, mint egy netezésre használt társa.

Tehát a legfontosabb: Az átlagos kategóriájú laptopokat (80-200.000 Ft) nem komoly játékok futtatására tervezték, hanem átlagos irodai vagy hétköznapi felhasználásra. Ha játszol egy ilyen laptopon, sajnos azzal teszed benne a legnagyobb kárt, mert az alaplapra integrált videókártyád gyakorlatilag 100%, hogy tönkre fog menni idővel.

MÉGIS MI KELL A JÁTÉKHOZ?

Sok dolog, de elsősorban egy erre a célra szánt gamer laptop és egy jó (lehetőleg cserélhető) videókártya. Ugye az átlagos laptopokban klasszikus értelemben vett videókártya nincs. A laptopok 99%-nál csupán egy videóchipről beszélünk, jó esetben dedikált memóriával (a videóchipnek fenntartott, a rendszer memóriától független). Ezek a videóchipek az alaplapon találhatóak, méghozzá forrasztva, amiből következik, hogy cserélni (bővíteni) nem igazán lehet őket. Jobban mondva lehet, ám ez roppant bonyolult és még annál is költségesebb javítás, és csak akkor javasolt, ha a meglévő videóchip már tönkrement. Ugyanis a géppel eredetileg kiadott videóchipnél jobb teljesítményűre ez nem cserélhető, csakis ugyanolyanra.

Kell még a játékhoz egy jobbnak mondható processzor és elegendő memória is. Mi számít jó processzornak? Leegyszerűsítve, egy 2 magos, legalább 2 GHz-es processzor már elég lehet, ha újabb generációs és nem Intel Core2Duo dohog a gépben. A magok száma drasztikusan nem befolyásolja a játék teljesítményét, inkább az órajel fontos. A memóriát illetően a néhány éves játékok általában beérik 4 GB memóriával, a nagyobb címekhez nem árt 8 GB, nagyon durva esetben 12-16 GB memória.

INTEL HD VERSUS AMD/NVIDIA

Általánosságban elmondható, hogy a 200.000 Ft alatt megvásárolható laptopokban a videóchip nem játékra való. Jó, ez kis túlzás, de nagyon nem lőttem messze, amiről tesztek alapján Te is meggyőződhetsz. A belépőszintű videóchipek a legtöbb esetben az Intel HD Graphics chippel közel azonos teljesítményűek, jó esetben legfeljebb 20%-al gyorsabbak. Ez elegendő lehet 3-4 éves, vagy modern, de kis igényű játékok futtatására (Leauge of Legends, DoTA2), ám egy Counter-Strike Global Offensive már gondot fog okozni közepes beállításokon, hogy a nagy 2015-ös vagy 2016-os címekről ne is beszéljünk (GTA V, Doom, The Division, Witcher, stb).

Ilyenkor kompromisszumosan ugyan, de megpróbálhatod élvezni a játékot. Sajnos kevésből tudsz gazdálkodni, így vagy szép lesz a játék és szaggatni fog vagy csúnyább lesz, de azt legalább gyorsan teszi. Játék függő, melyik irányba érdemesebb elmozdulni, de általában a folyamatos játék többet jelent, főleg online játékokban.

ÖSSZEGEZVE

Tény: napjainkban a laptopok 90%-a a videókártya meghibásodása miatt megy tönkre. Első sorban a videókártya meghibásodását a gyártók spórolása, a laptopokon futtatott grafikai programok (játék, photoshop) és a nem megfelelő hűtés okozza.

Lehet játszani laptopon, de csak és kizárólag erre a célra gyártott gamer/ komoly teljesítményű laptop fogja ezt hosszabb távon elbírni. Egy átlagos kategóriájú irodai használatra/szórakozásra készült laptopot szinte biztosan tönkre fogsz ezzel tenni. Egyszerűen ezeket nem erre a felhasználásra szánják. Képzeld el ezt úgy, mint ha utcai cipőben mennél rendszeresen futni. Lehetséges egy darabig, de neked is kényelmetlen lesz és hamarabb is tönkre fog menni, ezért találták ki erre a célra a speciális futócipőket.

Ha ezek ellenére úgy döntesz, hogy mégis szeretnéd játékra használni a laptopod, akkor annyit tehetsz, hogy valamit javíts a helyzeten, hogy minimum évente egyszer elhozod a szervizünkbe egy teljes külső és belső tisztításra. Ez a tisztítás gyakran akár 1-2 évvel is megnövelheti laptopod élettartamát.