Miért jó a használt laptop?

 

A laptopvásárlás önmagában sem könnyű feladat, hiszen több mindenre oda kell figyelned, amikor kiválasztod a leendő géped. Ha pedig használt laptop vásárlásra adod a fejed, akkor a technikai specifikációk megértésén túl képes kell legyél felismerni a lehetséges hibákat, amit egy használt gép rejthet. Buktatóból sok van, de szerencsére kis utánajárással és előinformálódással nagyon sok kellemetlen meglepetéstől megkímélheted magad.

Lehetne szépíteni, de nem fogom: egyetlen okból vásárol mindenki használt laptopot, az pedig az ár. Aki megteheti az úgyis vadonatúj gépet fog vásárolni, de sajnos nem mindenki engedheti ezt meg magának.

Ha pedig mégis megvan a kellő összeg egy új laptopra, akkor is állj meg egy pillanatra és gondolkodj el. Ugyanis adott pénzösszegből vehetsz adott minőségű/tudású/szépségű új laptopot, de ha ugyanazt a pénzösszeget használt laptopra költöd el, akkor sokkal nagyobb tudású géphez juthatsz.

Más szavakkal, a két lehetséges eset:

  1. Dupla teljesítményt kapsz azonos áron
  2. Ugyanazt a teljesítményt megkapod féláron

A kiszemelt új laptoppal megegyező teljesítményt megkapod olcsóbban, fél vagy akár harmadáron. Aki egy picit utánajár az új laptopok specifikációinak, az meglepődve tapasztalhatja, hogy például lényegi gyorsulás nincs egy második-harmadik generációs Intel Core i3 vagy i5 processzor és egy vadonatúj, hatodik generációs között, cserébe a gyártók szemtelenül elkérik érte a többszörös árat. És ez csupán egyetlen példa volt a gép sebességét meghatározó komponensek közül.

Ugyanakkor az új laptopra szánt büdzséből jelentősen gyorsabb, szebb gépet vásárolhatsz. Így példának okáért a még mindig egyeduralkodó HDD helyett vehetsz laptopot rögtön villámgyors SSD-vel, HD felbontású helyett FullHD kijelzővel szerelt gépek között válogathatsz, vagy épp 2 GB helyett 8 GB memóriával ellátott gépet vehetsz. A lista a végtelenségig folytatható. Ha a felsorolt előnyöket egyszerre nyújtja egy használt laptop, adott esetben még mindig olcsóbban megúszod, mint ha új gépet vettél volna.

Egészséges kompromisszum

Használt laptop vásárlásakor el kell fogadnod, hogy nem egy makulátlan, újszerű gép tulajdonosa leszel. Ez több dolgot jelent egyszerre:

  • a használt gépek gyakran magukon hordozzák előző használójuk keze nyomát, ami karcokban, ütődésekben materializálódik
  • annak függvényében, hogy hány évig használták előtted, bizonyos alkatrészek cserére szorulhatnak

Mindkét pont a használt laptopok örökös velejárója, ám ez ne riasszon el, hiszen némi esztétikai hibával még tökéletesen használható a legtöbb gép. Inkább a második pontra hívnám fel a figyelmed, ugyanis attól függően, hogy milyen forrásból is veszed a gépet, elképzelhető, hogy a hallgatás „jótékony” homálya fedi a laptop egyes rejtett hibáit.

Hibák, amelyek beleférnek

Nem lehetünk perfekcionisták, ha használt terméket vásárolunk – noha törekedni muszáj rá –, így van bizony néhány olyan hiba, amivel együtt kell élni, cserébe a jóval kedvezőbb vételárért.

Ilyenek az előbb említett esztétikai hibák, ésszerű keretek között:

  • apróbb karcok a műanyag házon
  • kopásnyomok a billentyűkön, touchpad-en
  • karcolások a kijelzőn

Feltéve, hogy nem Grand Canyon méretű karcolások éktelenkednek a kijelzőn és nem a lélek tartja össze a szétesni akaró műanyag burkolatot, az esztétikai hibák nagy részével együtt lehet élni, a gép működését nem befolyásolja. A szépérzékünket annál inkább, de ilyenkor gondolj arra, hogy mennyivel olcsóbb volt.

Szintén elfogadható hibák közé sorolhatjuk azt is, ha nem bír már az akkumulátor egy töltéssel 4-5 órát. Sajnos ez együtt jár a gép használatával, idővel elhasználódik az akkumulátor. Attól függően, hogy éppen 15 percet vagy 2 órát működik egy töltéssel kell mérlegelned, hogy milyen gyakran fogod tudni hálózatról használni, belefér-e Neked ez a plusz kellemetlenség. Azért fontos eldönteni, mert ha sokat hurcolod a laptopod, akkor sokat fog fájni a fejed a használhatatlan akku miatt, viszont ha leginkább egy helyen (otthon például) lenne a gép, akkor nem jelent különösebb problémát.

Potenciális javítandó alkatrészek

Ahogy egy használt autónál, úgy egy használt laptopnál is lehetnek (és lesznek is) olyan alkatrészek, amiket a vásárlás után rögtön, vagy néhány hónappal utána cserélned kell.

Leggyakrabban tönkremenő alkatrészek:

  • HDD: A laptop egyik legérzékenyebb alkatrésze a merevlemez. Ez a legkisebb ütődéstől tönkremehet, vagy tovább működik, de hibásan, ami adatvesztéshez vezet.
  • Hűtőventilátor: Hacsak nem volt tisztességgel tisztítva a laptop minden évben legalább egyszer, számíthatsz rá, hogy hangos, kerregő hangot hallasz a ventilátor felől.
  • Billentyűzet: Sajnos sokan esznek és isznak a laptop közelében, ami óhatatlanul magában hordozza a morzsákat, lerakódásokat, esetleg teljesen eláztatott billentyűzetet. Míg az első kettő egy alapos tisztítással orvosolható, addig az utóbbi általában cserét követel.

A használt laptop kiválasztásakor alaposan meg kell nézni, ki kell próbálni azt, különböző teszteket elvégezve. A tesztek után fogod látni, hogy milyen alkatrészek cserések, és azok árát fejben hozzáadva a gép árához eldönteni, hogy még mindig megéri-e vagy sem.

Ilyen tesztek a billentyűzet és touchpad alapos megvizsgálása, a kijelző szemügyre vétele, csatlakozók kipróbálása, merevlemez állapot ellenőrzése és így tovább. Használt laptopot anélkül nem szabad vásárolni, hogy ezeknek utána nem jártál volna.

Kizáró okok

Legvégül vannak olyan hibák, amelyek vörös vészlámpaként kell, hogy figyelmeztessenek: ezt a laptopot ne vedd meg! A használt laptopot mindig próbáld ki, mielőtt megvennéd. Ha 5-10 perc alatt átforrósodik és kikapcsol, akkor rossz a hűtése, és várhatóan hamarosan videóchip (BGA) hibás lesz. Az ilyen jellegű hiba javítása legtöbbször többe kerül, mint a gép maga.

Ugyanígy riasztó jel lehet, ha láthatóan törött, meghajlott csatlakozókat látsz, ezek javítása is igen költséges mulatság. Ha valamely gombok lenyomását nem érzékeli a billentyűzet, akkor feltételezheted, hogy az korábban le lett öntve és később romlani fog a billentyűzet állapota (ahogy tovább korrodálódik, úgy szépen megszűnik az érintkezés a billentyűzeten belül).

Ha a laptop töltőre csatlakoztatva akadozva veszi fel a töltést, vagy egyáltalán nem, akkor semmiképp se vásárold meg! Ilyenkor a töltő és a DC-tápcsatlakozó is hibás lehet a laptop, amelyek szintén költségesen pótolható/javítható alkatrészek.